Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Macron: Premiér Morrison klamal ohľadom nákupu francúzskych ponoriek

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Austrália v septembri podpísala bezpečnostný pakt AUKUS s Britániou a USA, zahŕňajúci vzájomnú výmenu spravodajských informácií.

Sydney 1. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že austrálsky premiér Scott Morrison mu v septembri klamal v súvislosti so zrušením kontraktu na nákup francúzskych ponoriek. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

"Veľmi si vážim vašu krajinu a k vašim ľuďom mám veľkú úctu. Hovorím len, že keď sú naše vzťahy založené na vzájomnom rešpekte, musíte byť pravdiví a správať sa v súlade a konzistentne s touto hodnotou," povedal Macron skupine austrálskych novinárov na summite G20 v Ríme. Na otázku, či si myslí, že mu Morrison klamal, Macron odpovedal: "Nemyslím, ja to viem."

Austrália v septembri podpísala bezpečnostný pakt AUKUS s Britániou a USA, zahŕňajúci vzájomnú výmenu spravodajských informácií. Austrália vďaka tomuto paktu získa prístup k tajným technológiám, ktoré jej umožnia vyrobiť vlastné ponorky na jadrový pohon.

V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek, ktorú pred piatimi rokmi uzavrela s francúzskou firmou Naval Group. Paríž sa o zrušení zmluvy v hodnote 31 miliárd eur dozvedel iba niekoľko hodín pred zverejnením paktu, čo viedlo k diplomatickej roztržke s Washingtonom a Londýnom.

Macron a Morrison sa zúčastnili cez víkend na summite G20 v Ríme, kde sa spoločne stretli prvý raz, odkedy Austrália zrušila dohodu o nákupe francúzskych konvenčných ponoriek v prospech nového plánu na získanie amerických ponoriek s jadrovým pohonom.

Morrison v nedeľu na tlačovej konferencii v Ríme povedal, že neklamal a že už predtým Macronovi vysvetlil, že konvenčné ponorky nebudú spĺňať potreby austrálskej armády. Dodal, že proces nápravy vzťahov medzi Parížom a Canberrou sa už začal.

Americký prezident Joe Biden v piatok počas svojho stretnutia s Macronom uviedol, že USA v situácii okolo zmluvy o nákupe francúzskych vojenských ponoriek konali "nemotorne". Podľa vlastných slov si totiž myslel, že Francúzsko bolo informované o zrušení zmluvy austrálskou stranou ešte pred oznámením paktu AUKUS. Biden zároveň Francúzsko označil za "mimoriadne, mimoriadne ceneného partnera... a veľmoc samu o sebe" s "rovnakými hodnotami" ako USA.