Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron pricestoval na štátnu návštevu USA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho manželka Brigitte Macronová vystupujú z lietadla, ktoré pristálo na Andrewsovej vojenskej základni v štáte Maryland, ktorá sa nachádza približne 13 kilometrov východne od hlavného mesta Washington v utorok 29. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Z dôvodu covidovej pandémie ide o prvú oficiálnu štátnu návštevu počas Bidenovho prezidentovania.

Washington 30. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval v utorok neskoro večer miestneho času do Washingtonu na štátnu návštevu, ktorú bude hostiť prezident USA Joe Biden. Predmetom rokovaní týchto lídrov budú okrem iného otázky týkajúce sa obchodu medzi USA a EÚ.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Z dôvodu covidovej pandémie ide o prvú oficiálnu štátnu návštevu počas Bidenovho prezidentovania.

Americkí predstavitelia tvrdia, že výber Francúzska na túto poctu odráža hlboké historické väzby aj súčasné intenzívne partnerstvo Washingtonu a Paríža v konfrontácii s Ruskom v súvislosti s jeho prebiehajúcou vojnou na Ukrajine.

Macron pristál na Andrewsovej spojenej základni (JBA) v štáte Maryland, ktorá sa nachádza približne 13 kilometrov východne od hlavného mesta Washington.

Francúzskeho prezidenta počas pobytu v metropole čaká slávnostné vojenské privítanie v Bielom dome, stretnutie s Bidenom v Oválnej pracovni a štvrtkový štátny banket, na ktorom vystúpi americký hudobník Jon Batiste - držiteľ piatich cien Grammy, Oscara, Zlatého glóbusu a ocenenia BAFTA.

Macron svoju návštevu ukončí v piatok zastávkou v južanskom New Orleans, niekdajšom francúzskom koloniálnom meste.

Napriek Macronovej silnej podpore v prospech Kyjeva jeho trvanie na pokračovaní dialógu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dráždi amerických diplomatov.

V otázke Číny, kde Washington presadzuje "jastrabí tón" a mocnosti EÚ sa snažia nájsť tzv. "strednú cestu", sa pravdepodobne počas rokovaní nedosiahne väčší pokrok, hodnotí AFP.

"Európa má od roku 2018 svoju vlastnú, jedinečnú stratégiu pre vzťahy s Čínou," uviedol na Twitteri hovorca francúzskeho veľvyslanectva vo Washingtone Pascal Confavreux.