Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Macron priletel do Prahy, vyzval spojencov na pomoc Ukrajine

Český prezident Petr Pavel (vľavo) víta svojho francúzskeho partnera Emmanuela Macrona pred ich stretnutím na Pražskom hrade v Prahe 5. marca 2024. Foto: TASR/AP

Podvečer sa očakáva účasť francúzskeho prezidenta na česko-francúzskom jadrovom fóre.

Praha 5. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron je v utorok na návšteve Prahy. V prejave k študentom francúzskeho lýcea podľa agentúry AFP zdôraznil, že sa blíži moment, keď bude potrebné, aby spojenci Ukrajiny neboli pri jej podpore v boji proti ruskej agresii zbabelí.

Prvou zastávkou v Macronovom nabitom programe v Prahe bolo francúzske lýceum, kde otvoril nové priestory a stretol sa s francúzskou komunitou v Česku. V prejave apeloval na spojencov Ukrajiny, aby neboli voči Rusku zbabelcami. "V Európe sa blíži doba, keď nesmieme byť zbabelí," povedal francúzsky prezident.

Potom zamieril na Pražský hrad, kde ho s vojenskými poctami prijal český prezident Petr Pavel. Po rokovaní sa spolu zúčastnia aj na pietnom akte na Námestí Jana Palacha. Macrona potom čaká rokovanie s predsedom českej vlády Petrom Fialom, s ktorým by mal podpísať Akčný plán strategického partnerstva oboch krajín na roku 2024 až 2028.

Podvečer sa očakáva účasť francúzskeho prezidenta na česko-francúzskom jadrovom fóre. Práve francúzska spoločnosť EDF je jednou z tých, ktoré sa v Česku uchádzajú o dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany.