Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Macron rokoval s tadžickým prezidentom Rachmonom o Afganistane

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron v Paríži. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo ostatné susedné krajiny vrátane Uzbekistanu si s Talibanom vybudovali vzťahy už dávno, tadžickí predstavitelia odmietajú spolupracovať s týmto radikálnym hnutím.

Paríž 13. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu v Elyzejskom paláci rokoval so svojím tadžickým náprotivkom Emomalim Rachmonom, pričom tejto stredoázijskej krajine, ktorá sa vyrovnáva s následkami prevzatia moci Talibanom v susednom Afganistane, prisľúbil pomoc.

Pozvanie Rachmona na rozhovory do Paríža odzrkadľuje význam úlohy, ktorú podľa Francúzska môžu zohrávať regionálne krajiny pri riešení afganskej krízy, informovala tlačová agentúra AFP.

"Budeme hovoriť s prezidentom o pomoci, ktorú môže Francúzsko poskytnúť Tadžikistanu s cieľom stabilizovať situáciu v Afganistane," vyhlásil Macron pred začiatkom rokovania.

Tadžikistan zdieľa s Afganistanom dlhú hranicu. Afganistan je opäť ovládaný fundamentalistickým hnutím Taliban od polovice augusta, keď sa islamisti zmocnili hlavného mesta Kábul a zosadili prozápadnú vládu. Tadžikistan vyjadril voči Talibanu odpor, najmä pre jeho drakonické zaobchádzanie so ženami.

Rachmon - pri moci od roku 1992 - dlhodobo zakladá svoju regionálnu reputáciu na tom, že pôsobí ako hrádza proti radikálnemu islamu, pričom vo vlastnej krajine zaobchádza s islamskými hnutiami spôsobom, ktorý vyvoláva medzi aktivistami znepokojenie.

"Vítame vašu úlohu, odhodlanie a požiadavku, aby zmeny v danom regióne boli faktormi maximálnej stability. V otázke teroristických skupín a pri hodnotách, ktoré bránime - najmä pokiaľ ide o dôstojnosť žien -, sa nesmie pristupovať k žiadnym kompromisom," povedal Macron svojmu tadžickému hosťovi.

Rachmon opätoval jeho kompliment vyhlásením, že Tadžikistan vníma Francúzsko ako "spoľahlivého partnera" v Európe.

Zatiaľ čo ostatné susedné krajiny vrátane Uzbekistanu si s Talibanom vybudovali vzťahy už dávno, tadžickí predstavitelia odmietajú spolupracovať s týmto radikálnym hnutím.

Rachmon poukazuje na kumuláciu "teroristických skupín" na tadžickej južnej hranici a udelil posmrtné vyznamenanie afganskému bojovníkovi proti Talibanu Ahmadovi Šáhovi Masúdovi, ktorý bol tadžického pôvodu. Zavraždili ho v roku 2001.