Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách "tak dlho, ako to bude potrebné".

Berlín 28. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení summitu siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta (G7) vyhlásil, že Rusko "nemôže a nesmie vyhrať" vojnu na Ukrajine. TASR informáciu prevzala od agentúry AP.

Macron v utorok po skončení stretnutia lídrov na zámku Elmau v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách "tak dlho, ako to bude potrebné".

"Je to jasné, útok Ruska na územie Ukrajiny má len jeden cieľ a tým je kapitulácia Ukrajiny," vyhlásil Macron.

Podľa francúzskeho prezidenta budú nasledujúce týždne kľúčové, pokiaľ ide o situáciu v oblasti exportu ukrajinského obilia, ktorý vážne narušilo ruské vojenské ťaženie.

"Najbližších pár týždňov bude kľúčových," povedal Macron a dodal, že pred tohtoročnou žatvou je potrebné uvoľniť svetové zásoby surovín, aby sa predišlo potravinovej kríze v chudobných krajinách sveta.

Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov v spoločnom vyhlásení po skončení summitu uviedla, že Rusko musí povoliť vývoz dodávok obilia z vojnou zmietanej Ukrajiny, aby sa predišlo zhoršeniu globálnej potravinovej krízy.