Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Macron: Ruský útok na hypermarket v Charkove je neprípustný

Hasiči hasia požiar po ruskom útoku na ukrajinské mesto Charkov. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vo veľkopredajni mohlo v čase úderu nachádzať viac ako 200 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 25. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil sobotňajší ruský útok na hypermarket v ukrajinskom meste Charkov, pri ktorom zahynulo najmenej šesť osôb, ako "neprípustný". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Počet obetí ruského útoku ukrajinskí predstavitelia pôvodne stanovili na najmenej dve. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v sobotu večer toto číslo zvýšil na šesť, pričom ďalších 40 ľudí je zranených a 16 nezvestných, uviedla britská stanica BBC. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vo veľkopredajni mohlo v čase úderu nachádzať viac ako 200 ľudí.

"Francúzsko cíti bolesť Ukrajincov a zostáva plne mobilizované po ich boku," napísal Macron na sociálnej sieti X.

Synehubov ešte v poobedňajších hodinách uviedol, že hypermarket zasiahli dve ruské navádzané bomby. Na ploche 10.000 metrov štvorcových v dôsledku úderu vypukol rozsiahly požiar. Ten sa neskôr podarilo uhasiť.

Na videách zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidno hustý čierny dym stúpajúci do vzduchu z predajne siete hypermarketov Epicentr, ktorá sa nachádza v oblasti veľkoobchodov vedľa parkoviska.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS, ktorá sa odvolávala na nemenovaný zdroj, ruské sily útokom v Charkove zničili "vojenský obchod a veliteľské stanovište" v nákupnom centre.

"Rusko v sobotu priamo uprostred dňa zasadilo nášmu Charkovu ďalší brutálny úder - v hypermarkete so stavebninami. Iba šialenci ako (ruský prezident Vladimir) Putin sú schopní zabíjať a terorizovať ľudí takýmto podlým spôsobom," napísala ukrajinský prezident Zelenskyj.

Svetových lídrov opäť vyzval, aby poskytli Ukrajine "dostatočnú ochranu vzdušného priestoru" s cieľom "zabrániť takýmto teroristickým útokom".

Ukrajinské úrady neskôr počas dňa hlásili ďalší ruský útok, ktorý zasiahol obytnú štvrť v centre Charkova. Podľa Synehubova sa tam zranilo 18 ľudí vrátane 13-ročného chlapca, ktorý je v kritickom stave. Hlásil tiež poškodené administratívne a obytné budovy, obchody aj ďalšie civilné zariadenia. Podľa predbežných informácií tam Rusi zaútočili raketou S-300.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, kde stále žije vyše jeden milión ľudí, sa pravidelne stáva terčom raketových útokov ruských síl. Vo štvrtok tam podľa miestnych predstaviteľov pri ruskom ostreľovaní zahynulo najmenej sedem ľudí a viac ako desať sa zranilo.

Podľa ukrajinských úradov ruské sily vypálili na Charkov a jeho predmestia najmenej 15 rakiet z komplexu S-300 alebo S-400, ktoré zasiahli aj priemyselnú zónu vrátane tamojšej tlačiarne.

Štvrtkové raketové útoky poškodili aj niekoľko objektov štátnej železničnej spoločnosti Ukrzaliznycja, pričom bolo zranených šesť zamestnancov.