Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Macron sa Merkelovej poďakoval za angažovanosť v prospech Európy

Na archívnej snímke z 18. júna 2021 Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia v Berlíne. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident tiež uviedol, že od svojej skúsenej nemeckej kolegyne sa mnoho naučil a ocenil skutočnosť, že ho akceptovala ako prezidenta napriek jeho relatívne mladému veku.

Paríž 8. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dosluhujúcej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej poďakoval za jej dlhoročné nasadenie a angažovanosť v prospech Európy. Urobil tak prostredníctvom videa, ktoré zverejnil na Twitteri.

"Vďaka ti, drahá Angela, že si nikdy nezabudla na poučenie z histórie a že si pre nás urobila tak veľa, aby sme posunuli Európu vpred," napísal zároveň Macron v príspevku na tejto sociálnej sieti.

Vo zverejnenom videu sa objavili zábery zo spoločných vystúpení Macrona a Merkelovej z posledných rokov. Jeho súčasťou sú aj úryvky z Macronovej ďakovnej reči, ktorú Merkelovej adresoval pred zhruba mesiacom počas jej rozlúčkovej cesty vo Francúzsku.

Okrem iného v nej uviedol, že sa od svojej skúsenej nemeckej kolegyne mnoho naučil a ocenil skutočnosť, že ho akceptovala ako prezidenta napriek jeho relatívne mladému veku.
V stredu dopoludnia bol za nového šéfa nemeckej vlády zvolený sociálny demokrat Olaf Scholz. Povedie vládu zloženú z trojkoalície Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených.
Na snímke dezignovaný nemecký kancelár Olaf Scholz, 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Vo funkcii po 16 rokoch ešte v priebehu stredy nahradí Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorá sa v septembrových parlamentných voľbách po 16 rokoch pri moci rozhodla už opäť nekandidovať.

Prezident Frank-Walter Steinmeier odovzdal v stredu Scholzovi vo veľkej sále na zámku Bellevue menovací dekrét a oficiálne ho vymenoval za kancelára. "Ďakujem, ešte sa uvidíme," povedal prezident.

Scholz aktuálne znova smeruje do budovy Spolkového snemu, kde zloží prísahu. Následne sa zase presunie k prezidentovi spoločne s členmi jeho nového vládneho kabinetu, ktorých takisto vymenuje prezident.