Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Macron sa ospravedlnil Alžírčanom, ktorí bojovali po boku Francúzov

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Viac než 200.000 alžírskych moslimov, známych ako harkiovia, slúžilo ako pomocné sily vo francúzskej armáde.

Paríž 20. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok požiadal o "odpustenie" za to, že Francúzsko opustilo Alžírčanov, ktorí bojovali po boku francúzskej armády počas vojny svojej krajiny za nezávislosť. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Viac než 200.000 alžírskych moslimov, známych ako harkiovia, slúžilo ako pomocné sily vo francúzskej armáde v tomto konflikte, ktorý proti sebe postavil alžírskych bojovníkov za nezávislosť a ich francúzskych koloniálnych pánov. Vojna za nezávislosť Alžírska prebiehala v rokoch 1954-1962.

Na konci tejto vojny - poznačenej extrémnou brutalitou na oboch stranách vrátane rozsiahleho mučenia - francúzska vláda ponechala harkiov, aby sa bránili sami, a to napriek prísľubom Paríža, že sa o nich postará, vysvetľuje AFP.

"Chcem týmto bojovníkom vyjadriť našu vďaku a žiadam o odpustenie. Nikdy na nich nezabudneme," vyhlásil Macron na ceremónii v Elyzejskom paláci, na ktorej sa zúčastnilo približne 300 ľudí, väčšinou preživších harkiov a ich rodín.

Dodal, že Francúzsko "zlyhalo vo svojej povinnosti voči harkiom, ich manželkám a ich deťom". Prezident tiež prisľúbil, že vláda vypracuje návrh zákona o uznaní zodpovednosti štátu voči harkiom a o potrebe "odškodnenia".

Po podpísaní mierovej dohody, ktorá Alžírsku zabezpečila nezávislosť, mohlo odísť do Francúzska iba približne 42.000 harkiov. Niektorí si so sebou zobrali manželky a deti.
Ilustračná snímka.
Foto: FOTO TASR/MO

Francúzska vláda spočiatku odmietala uznať ich právo na pobyt v krajine a mnohí boli celé roky zadržiavaní v internačných táboroch. Celkovo utieklo do Francúzska zhruba 90.000 mužov, žien a detí, zvyšok zostal v Alžírsku, kde boli mnohí zmasakrovaní.

Harkijskí aktivisti vo Francúzsku, ktorí sa v roku 2001 pokúsili zažalovať Alžírsko za zločiny proti ľudskosti, tvrdia, že zabitých bolo 150.000 ľudí.

Harkiovia sú v Alžírsku považovaní za zradcov a vo Francúzsku predstavovali nepríjemnú spomienku na bolestivú porážku. Konflikt si celkovo vyžiadal približne pol milióna mŕtvych.

Vo Francúzsku v súčasnosti žije zhruba 400.000 harkiov a ich potomkov. Ich integrácia do francúzskej spoločnosti je však zložitá, keďže sú považovaní za imigrantov, ale zároveň ich odmietajú ostatní imigranti žijúci vo Francúzsku.

V roku 2016 bývalý francúzsky prezident Francois Hollande oficiálne pripustil, že Francúzsko harkiov "opustilo". O dva roky neskôr bol pre nich vytvorený pomocný fond vo výške 40 miliónov eur.

Macronove pondelňajšie stretnutie podľa AFP znamená "nový krok" smerom k plnému uznaniu zodpovednosti Francúzska za ich utrpenie, uviedol Macronov úrad. Dejiny harkiov nemožno oddeliť od histórie Francúzska, tvrdí Elyzejský palác.

Emmanuel Macron sa už verejne vyjadril k množstvu nevyriešených problémov z koloniálnej minulosti Francúzska vrátane testovania jadrových zbraní v Polynézii, úlohy Paríža v rwandskej genocíde či vojnových zločinov v Alžírsku.