Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Macron sa poďakoval voličom

Na archívnej snímke zľava úradujúci francúzsky prezident a prezidentský kandidát Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte prichádzajú do volebnej miestnosti v Le Touquet v severnom Francúzsku v nedeľu 24. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Macron svoj program označil ako humanistický, sociálny a ekologický. Vyhlásil, že sa bude snažiť o spravodlivejšiu spoločnosť a o rovnosť medzi mužmi a ženami.

Paríž 25. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v nedeľu poďakoval všetkým ľuďom, ktorí hlasovali v druhom kole prezidentských volieb. Urobil tak po zverejnení exit pollov, podľa ktorých vyhral nad svojou pravicovou vyzývateľkou Marine Le Penovou. Jeho reči predchádzala hymna Európskej únie, informuje osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková.

"Ďakujem, ďakujem, priatelia!" oslovil Macron zhruba tisícku podporovateľov z pódia pod Eiffelovou vežou vo francúzskej metropole Paríž. V príhovore uviedol, že sa bude snažiť o "nezávislejšie Francúzsko a silnejšiu Európu," pričom zdôraznil aj zelené smerovanie krajiny. Francúzom prisľúbil "novú éru."

Vo svojej približne dvadsať minút trvajúcej reči poďakoval nielen tým, čo ho volili, lebo súhlasia s jeho názormi, ale aj tým, ktorí ho volili, aby "zahatali cestu extrémnej pravici." Staronový prezident tak narážal na svoju populistickú protikandidátku Marine Le Penovú, ktorá získala podľa odhadov len 41,2 percenta odovzdaných hlasov.

"Už nie som kandidát, ale som prezident všetkých Francúzov," povedal Macron. Zároveň prisľúbil voličom Marine Le Penovej, že pri vládnutí zohľadní aj ich názor.

Macron svoj program označil ako humanistický, sociálny a ekologický. Vyhlásil, že sa bude snažiť o spravodlivejšiu spoločnosť a o rovnosť medzi mužmi a ženami.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Macron povedal, že francúzska verejnosť čelí ťažkým časom pochybností a rozdeľovania. "Vojna na Ukrajine nám pripomína, že v tragických časoch je nutné sa spojiť," vyhlásil Macron.

Na záver svojej reči prisľúbil, že nasledujúcich päť rokov bude slúžiť Francúzsku a francúzskej mládeži. Volebný večer bol ukončený spievaním francúzskej hymny v podaní Farrah El Dibaniovej, speváčky Národnej opery v Paríži.





(osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková)