Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Macron sa stretne s Orbánom, hovoriť budú o Ukrajine a EÚ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Foto: TASR/AP

Orbán je otvoreným kritikom postoja EÚ k vojne na Ukrajine a obviňuje ju z vedenia nepriamej vojny proti Rusku.

Paríž 11. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, aby s ním pred zasadnutím Európskej rady prediskutoval ukrajinskú krízu a ďalšie otázky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Orbán je otvoreným kritikom postoja EÚ k vojne na Ukrajine a obviňuje ju z vedenia "nepriamej vojny" proti Rusku, uvádza AFP.

Macron sa stretne s Orbánom v pondelok (20. marca) pred zasadnutím Európskej rady, naplánovanom na 23. až 24. marca, a budú tiež diskutovať o energetických otázkach a podpore obranného priemyslu EÚ.

Maďarsko, členská krajina EÚ, je vysoko závislá od dovozu ruského paliva. Orbán sa zaviazal udržiavať vzťahy s Ruskom a odmietol dodať Ukrajine zbrane. Kritizoval tiež sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko, aj keď Maďarsko napokon o tejto otázke hlasovalo v súlade so svojimi partnermi z EÚ.

Budapešť tiež vedie dlhodobý spor s Európskou úniou kvôli obavám Bruselu ohľadom korupcie v Maďarsku. Európska komisia v decembri zmrazila Maďarsku eurofondy v hodnote miliárd eur až kým krajina neprijme očakávané protikorupčné reformy.