Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron, Scholz, Draghi a Iohannis navštívili vojnou zničený Irpiň

Nemecký kancelár Olaf Scholz si prezerá vrak auta počas návštevy mesta Irpiň neďaleko Kyjeva vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Návšteva troch európskych lídrov má podľa Klička "predovšetkým veľký symbolický význam a preukazuje Ukrajine podporu v čase vojny".

Kyjev 16. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis navštívili vo štvrtok ukrajinské mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. TASR o tom informovala na základe agentúry AFP.

"(Irpiň) je hrdinské mesto, poznačené stigmami barbarstva," povedal Macron novinárom a dodal, že na vlastné oči videl "stopy barbarstva" a že "odsudzuje masakre", ktoré majú na svedomí ruské sily. Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že Ukrajina musí byť schopná ubrániť sa ruským jednotkám. Podľa vlastných slov bol jeho osobný postoj v otázke ruskej invázie "konzistentný" a Francúzsko vždy stálo po boku Ukrajiny.



Mesto Irpiň sa podobne ako Buča stalo symbolom krutosti ruských jednotiek. Komisia OSN v oboch mestách zhromažďuje informácie o svojvoľnom zabíjaní civilistov, ničení majetku, rabovaní a útokoch na civilnú infraštruktúru vrátane škôl.

Po príchode Scholza, Macrona a Draghiho sa ozval letecký poplach


Krátko po príchode nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho sa v ukrajinskej metropole Kyjev vo štvrtok ozvali sirény ohlasujúce letecký poplach. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na svojho reportéra v Kyjeve.
Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred) kráča na železničnej stanici v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Traja európski lídri pricestovali do Kyjeva vlakom z Varšavy na znak solidarity s Ukrajinou. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ich návštevu vo štvrtok privítal a pre nemecký denník Bild uviedol, že je "šťastný a hrdý".

"Je to znak veľkej podpory v čase, keď navštíviť Kyjev je stále riskantné, pretože strely môžu opäť dopadnúť kedykoľvek," podotkol.



Návšteva troch európskych lídrov má podľa Klička "predovšetkým veľký symbolický význam a preukazuje Ukrajine podporu v čase vojny". "V Európe môže byť stabilita len vtedy, keď (ruský prezident Vladimir) Putin ukončí túto krutú vojnu proti našej krajine," cituje Klička DPA.

Lídri Francúzska, Nemecka a Talianska sú v Kyjeve


Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.
Príslušníčka ukrajinskej pohraničnej stráže kontroluje doklady cestujúcich pred príchodom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, nemeckého kancelára Olafa Scholza a talianskeho premiéra Maria Draghiho vo vlaku, ktorý smeruje z Poľska do Kyjeva vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Plánovanie návštevy troch európskych lídrov údajne trvalo niekoľko dní až týždňov. Samotné uskutočnenie návštevy však bolo potvrdené až krátko pred jej začiatkom z bezpečnostných dôvodov.

Kyjev kritizoval Francúzsko, Nemecko a v menšej miere aj Taliansko, že uprednostňujú svoju vlastnú prosperitu pred slobodou a bezpečnosťou Ukrajiny. Macron po vystúpení z vlaku v Kyjeve uviedol, že návšteva má vyslať signál európskej solidarity s Ukrajinou.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a taliansky premiér Mario Draghi (vľavo) cestujú vlakom do Kyjeva vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Scholza kritizovali za to, že počas vojny na Ukrajine nezaujal dostatočne dôrazný postoj


Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi odcestovali vo štvrtok z Poľska vlakom do ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli talianske a nemecké médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.



Nemecká televízna stanica ZDF spresnila, že traja lídri na Ukrajinu odcestovali vo štvrtkových ranných hodinách. Taliansky denník La Reppublica zverejnil aj fotografiu Macrona, Scholza i Draghiho, píše AFP.
Taliansky premiér Mario Draghi (tretí vľavo) nastupuje do vlaku, ktorým pocestujú spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom do Kyjeva vo štvrtok 16. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Scholza opakovane kritizovali za to, že počas vojny na Ukrajine nezaujal dostatočne dôrazný postoj proti Rusku a od začiatku ruskej vojenskej invázie (24. februára) ešte nenavštívil Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nemeckého kancelára v pondelok vyzval, aby Kyjevu prejavil viac podpory v boji proti ruskej invázii, a vyčítal mu, že sa priveľmi obáva možných reakcií Moskvy.