Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron si pripomenul slávny de Gaullov prejav a vyznamenal odbojárov

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Ako informoval portál France Info, slávnostný ceremoniál sa uskutočnil za účasti dvoch významných príslušníkov francúzskeho odboja - 100-ročného Huberta Germaina a 98-ročného Léona Gautiera.

Paríž 18. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v piatok vojenským ceremoniálom v pevnosti Mount Valérien pripomenul 81. výročie prejavu generála Charla de Gaulla, ktorým sa začalo formovanie francúzskeho zahraničného odboja.

Ako informoval spravodajský portál France Info, slávnostný ceremoniál sa uskutočnil za účasti dvoch významných príslušníkov francúzskeho odboja - 100-ročného Huberta Germaina a 98-ročného Léona Gautiera.

Germain je posledným žijúcim z 1038 držiteľov Radu oslobodenia (Ordre de Libération), ustanoveného de Gaullom. Toto vyznamenanie bolo určené pre jednotlivcov a inštitúcie, ktoré sa počas druhej svetovej vojny mimoriadne zaslúžili za oslobodenie Francúzska a jeho kolónií.

Gautier je posledným žijúcim príslušníkom tzv. Kiefferovho komanda, ktoré sa v roku 1944 zúčastnilo na vylodení spojencov v Normandii, čo bol začiatok ústupu nacistov na západnom fronte.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyznamenáva 98-ročného odbojára Léona Gautiera počas vojenského ceremoniálu pri príležitosti 81. výročia prejavu generála Charla de Gaulla, ktorým sa začalo formovanie francúzskeho zahraničného odboja v pevnosti Mount Valérien v piatok 18. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Na Mont Valérien a predtým aj na prijatí v Elyzejskom paláci bola prítomná i 92-ročná odbojárka Colette Marinová-Catherineová, o ktorej bol nakrútený dokumentárny film ocenený Oscarom. Vo filme je spracovaná jej návšteva koncentračného tábora, kde bol počas druhej svetovej vojny zabitý jej brat.

Macron oboch veteránov vyznamenal a Marinovej-Catherineovej odovzdal medailu za odboj proti nacizmu, ktoré posmrtne udelil jej bratovi.
Na archívnej snímke CHARLES DE GAULLE, ktorý bol prvým prezidentom 5. francúzskej republiky (1958-1969).
Foto: TASR/AP

Pahorok Mont Valérien s rovnomennou pevnosťou sa nachádza západne od Paríža a nemecké jednotky tam počas druhej svetovej vojny popravili viac ako 1000 zajatých odbojárov a rukojemníkov. Pevnosť sa stala miestom, kam francúzski lídri každoročne prichádzajú, aby si pripomenuli De Gaullovo dramatické vyhlásenie z 18. júna 1940 z Londýna, kam sa uchýlil z okupovaného Francúzska.

Po ceremoniáli Macron na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že toto "vyhlásenie generála De Gaulla aj po 81 rokoch stále rezonuje. Plameň odporu nezhasne".

Macron v piatok večer pricestuje do Berlína, kde bude s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou hovoriť o ďalších snahách na zlepšenie európskej integrácie.