Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Macron: Summit EPC ukazuje jednotu kontinentu

Český premiér Petr Fiala (vľavo) víta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho príchodu na Pražský hrad pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok sa na Pražskom hrade koná historicky prvý summit Európskeho politického spoločenstva, ktorého vznik inicioval práve Macron.

Praha 6. októbra (TASR) - Prvý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) ukazuje "jednotu" kontinentu, ktorý sa v súčasnosti snaží vyrovnať s následkami konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to pred štvrtkovým summitom v Prahe francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Zámerom je v prvom rade spoločne prečítať situáciu, ktorá ovplyvňuje našu Európu a tiež vybudovať spoločnú stratégiu," uviedol francúzsky prezident.

Vo štvrtok sa na Pražskom hrade koná historicky prvý summit Európskeho politického spoločenstva, ktorého vznik inicioval práve Macron. Okrem úniovej dvadsaťsedmičky naň bolo pozvaných ďalších 16 európskych štátov. Hlavnými témami dnešného stretnutia sú mier a bezpečnosť, energetika, klíma a ekonomická situácia. Na stretnutie EPC v piatok nadviaže neformálny summit Európskej rady.