Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Macron telefonicky hovoril s Putinom a Zelenským o Ukrajine

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podrobnosti o témach a priebehu týchto rozhovorov zatiaľ neboli zverejnené.

Paríž 20. februára (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Rozhovor sa začal podľa plánu o 11.00 h SEČ a trval hodinu a 45 minút. TASR prevzala túto informáciu z denníka Le Figaro, citujúceho stanovisko Elyzejského paláca.

Elyzejský palác dodal, že po rozhovore s Putinom sa Macron telefonicky spojil s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podrobnosti o témach a priebehu týchto rozhovorov zatiaľ neboli zverejnené.

Putin a Macron sa osobne stretli 7. februára v Moskve, pričom diskutovali viac ako päť hodín. O deň neskôr rokoval šéf Elyzejského paláca so Zelenským. Po oboch schôdzkach vyhlásil, že sa mu dostalo ubezpečenia o ochote dodržiavať dohody o riešení konfliktu na východe Ukrajiny uzavreté v Minsku v roku 2015. Vidí aj "konkrétne, praktické riešenia" na zníženie napätia medzi Moskvou a Západom.

Situácia v súvislosti s Ukrajinou sa však medzitým ďalej výrazne zhoršila, Macron sa preto rozhodol vyvinúť "posledné možné a potrebné" diplomatické úsilie, aby sa zabránilo vypuknutiu rozsiahleho konfliktu na Ukrajine. Zelenskyj predtým vyzval západných spojencov svojej krajiny, aby prestali s "politikou ústupkov“ voči Moskve.