Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macron upozornil Orbána na nutnosť európskej jednoty

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána na stretnutí v Elyzejskom paláci v Paríži vo Francúzsku v pondelok 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Macron s Orbánom na pondelkovej schôdzke hovorili aj o vstupe Fínska a Švédska do NATO, ktorý už ratifikovali všetky členské štáty NATO s výnimkou Maďarska a Turecka.

Budapešť/Paríž 14. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok večer v Paríži upozornil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na nutnosť zachovania jednoty európskych krajín. S odvolaním sa na server Telex.hu o tom v utorok informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera maďarské vládne zdroje zatiaľ neinformovali o výsledkoch pondelkového rokovania oboch politikov na pracovnej večeri v Elyzejskom paláci. Avšak podľa internetového vydania denníka Le Monde Macron využil príležitosť a akcentoval nutnosť jednoty európskych krajín v podpore boja Ukrajiny proti ruskej agresii, najmä prostredníctvom uplatňovania prísnych sankcií proti Rusku.

Le Monde napísal, že Orbán zastáva k vojne na Ukrajine "disonantný postoj": Maďarsko odmieta dodávať Ukrajine zbrane, neumožňuje transporty zbraní cez svoje územie, v dodávkach ropy a plynu je silne závislé na Rusku, pričom Orbánova vláda sa zdržiava kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Macron s Orbánom na pondelkovej schôdzke, ktorá bola prípravou na zasadnutie Európskej rady 23. až 24. marca, hovorili aj o vstupe Fínska a Švédska do NATO, ktorý už ratifikovali všetky členské štáty NATO s výnimkou Maďarska a Turecka.

Orbán sa podľa agentúry MTI v Paríži stretol aj s exprezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorého odsúdili za korupciu. Orbánov hovorca uviedol, že okrem dvojstranných francúzsko-maďarských vzťahov hovorili aj o dôležitých medzinárodných témach, o vojne na Ukrajine, ako aj o európskej politike.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)