Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron v novoročnom príhovore: Rok 2022 musí byť pre Európu prelomový

Na archívnej snímke zo 17. decembra 2021 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Pri príležitosti začiatku francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ boli na Silvestra dôležité budovy v celej krajine vrátane Elyzejského paláca a Eiffelovej veže nasvietené motívom modrej vlajky EÚ.

Paríž 1. januára (TASR) – Francúzsko sa bude počas svojho šesťmesačného predsedníctva v Rade EÚ "naplno angažovať" v prospech Európskej únie. V novoročnom príhovore, zverejnenom v piatok večer, to podľa agentúry AFP povedal prezident Emmanuel Macron, ktorý sa chce postarať o to, aby francúzske predsedníctvo "bolo obdobím pokroku".

"Rok 2022 musí byť pre Európu zlomový," uviedol Macron v 13-minútovom prejave nakrútenom v záhrade Elyzejského paláca. "Náš kontinent bol v posledných rokoch tak často kritizovaný. Hovorí sa, že je rozdelený, neschopný spoločných projektov a na ceste k historickej irelevantnosti," konštatoval. Pandémia však ukázala, že "Európa môže byť nielen užitočná, ale aj zdrojom nádeje", dodal.

Francúzsko prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ 1. januára od Slovinska. Macronovým leitmotívom je "európska suverenita" so zameraním na témy, ako sú ochrana hraníc, obrana a klimatická zmena. Predpokladá sa, že výberom týchto tém prezident cieli aj na svoje znovuzvolenie v aprílových voľbách, hoci k opätovnej kandidatúre sa zatiaľ jednoznačne nevyjadril.

Na margo koronavírusovej pandémie vo Francúzsku, kde tento týždeň tretí deň po sebe zaznamenali viac ako 200.000 nakazených za 24 hodín, Macron povedal, že "sú pred nami ťažké týždne", ale 2022 bude "možno rokom, keď necháme pandémiu za sebou". Najnovšiu pandemickú vlnu podľa neho pomôže prekonať vysoká miera zaočkovanosti.

Pri príležitosti začiatku francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ boli na Silvestra dôležité budovy v celej krajine vrátane Elyzejského paláca a Eiffelovej veže nasvietené motívom modrej vlajky EÚ. Tradičný silvestrovský ohňostroj v Paríži bol zrušený. Nočné kluby sú celoštátne zatvorené a v baroch je zakázané tancovať. V exteriéroch vo veľkých mestách je opäť povinné nosenie rúšok, zákaz vychádzania ani stretávania v súkromí však zavedený nebol.

Ľudia oslavujú Silvestra na bulvári Champs Elysees v Paríži v piatok 31. decembra 2021.
Foto: TASR/AP