Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Macron v telefonáte Putinovi: Klamete sám seba

Na kombo snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Podľa Paríža štvrtkový telefonát inicioval Kremeľ. Ruský líder v ňom zopakoval svoje odhodlanie dosiahnuť neutralizáciu a odzbrojenie Ukrajiny.

Paríž/Moskva 3. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Klamete sám seba," povedal Macron Putinovi. "Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami," tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca.

"Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín," povedal Putin podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ.

Podľa Putina povedú pokusy o spomalenie diplomatických rozhovorov o konflikte "len k dodatočným požiadavkám na Kyjev".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Putina varoval, že robí "veľkú chybu".

Podľa Paríža štvrtkový telefonát inicioval Kremeľ. Ruský líder v ňom zopakoval svoje odhodlanie dosiahnuť neutralizáciu a odzbrojenie Ukrajiny.

"V tom, čo povedal prezident Putin, nebolo nič, čo by nás mohlo upokojiť," povedal poradca francúzskeho prezidenta a dodal, že Putin zopakoval svoj vyfabulovaný "príbeh o denacifikácii Ukrajiny".