Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron v telefonáte so Zelenským prisľúbil Ukrajine ďalšiu podopru

Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron si podávajú ruky na konci tlačovej konferencie v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Macron v rozhovore so Zelenským privítal vyplávanie lode s ukrajinským obilím z prístavu Odesa.

Paríž 1. augusta (TASR) - Francúzsko bude Ukrajinu naďalej podporovať v boji proti ruskej agresii. V pondelok to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich telefonát trval hodinu a pol, cituje americká televízia CNN vyhlásenie Elyzejského paláca.

"Ukrajina sa bráni ruskej agresii. Musí byť schopná naďalej odolávať. Prezidenta Zelenského som uistil, že budeme pokračovať v poskytovaní podpory," napísal Macron na Twitteri.

"Ruské jednotky musia vedieť, že vojnové zločiny, ktoré spáchali na Ukrajine, neostanú nepotrestané", uviedol francúzsky prezident v reakcii na minulotýždňový útok na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny.

Macron v rozhovore so Zelenským privítal vyplávanie lode s ukrajinským obilím z prístavu Odesa. "Naznačil tiež, že európske snahy o vývoz ukrajinského obilia po súši a rieke budú pokračovať," napísal Elyzejský palác.