Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Macron: Všetci cítime po úmrtí kráľovnej Alžbety II. prázdnotu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpisuje kondolenčnú knihu po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety na britskom veľvyslanectve v Paríži v piatok 9. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident sa plánuje na britskom veľvyslanectve v Paríži podpísať do kondolenčnej knihy na počesť Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov.

Paríž 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatkovom videopríhovore zverejnenom na sociálnej sieti Twitter ocenil "múdrosť a empatiu" zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. a dodal, že po jej smrti "cítime všetci prázdnotu". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Sme vďační za jej hlbokú náklonnosť k Francúzsku: Alžbeta II. ovládala náš jazyk, milovala našu kultúru a dotkla sa našich sŕdc," povedal šéf Elyzejského paláca. "Od svojej korunovácie poznala všetkých našich prezidentov a viedla s nimi rozhovory. Ani jedna krajina nemala tú česť privítať ju toľkokrát ako my," dodal s tým, že "navždy zostane s nami".

"V tejto smutnej chvíli vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho veličenstvu kráľovi, kráľovskej rodine, britskému ľudu a všetkým, ktorí kráľovnú milovali a bude im tak veľmi chýbať," uviedol Macron.



Francúzsky prezident sa na britskom veľvyslanectve v Paríži podpísal do kondolenčnej knihy na počesť Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov.

Macron poznamenal, že Alžbeta II. sa zaslúžila aj o to, že Británia a Francúzsko nespájala len "entente cordiale" (srdečná dohoda), ale "vrúcne, úprimné a lojálne partnerstvo". Touto dohodou z roku 1904 vyriešili Británia a Francúzsko svoje rozpory v kolóniách a dohodli sa na rozdelení vplyvu v nich.