Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval Abbása, aby vykonal potrebné reformy

Na archívnej snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Abbásovo umiernené hnutie Fatah ovláda Palestínsku samosprávu v Predjordánsku, zatiaľ čo Pásmo Gazy spravuje od roku 2007 konkurenčné palestínske militantné hnutie Hamas.

Paríž 29. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v stredajšom telefonáte palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby vykonal "potrebné reformy", pričom mu v tejto súvislosti predostrel "perspektívu (možného) uznania štátu Palestína". Oznámil to v stredu Elyzejský palác, informuje agentúra AFP.

Macron v telefonáte "zdôraznil záväzok Francúzska budovať spoločnú víziu mieru s európskymi a arabskými partnermi, ponúknuť bezpečnostné záruky pre Palestínčanov a Izraelčanov", ako aj "spraviť perspektívu uznania Palestínskeho štátu súčasťou užitočného procesu".

Abbásovo umiernené hnutie Fatah ovláda Palestínsku samosprávu v Predjordánsku, zatiaľ čo Pásmo Gazy spravuje od roku 2007 konkurenčné palestínske militantné hnutie Hamas, pripomína TASR.

Macron v utorok avizoval, že je v budúcnosti pripravený uznať palestínsky štát, tento krok by však podľa jeho slov mal "prísť v užitočnej chvíli" a nemal by byť založený na "emóciách". Vyjadril sa tak po tom, ako palestínsky štát v utorok oficiálne uznali Španielsko, Nórsko aj Írsko.

Francúzsky líder v stredajšom telefonáte Abbásovi odkázal, že Paríž je za "reformovanú a posilnenú Palestínsku samosprávu", ktorá by bola schopná plniť si svoje povinnosti "v prospech palestínskeho ľudu" na všetkých palestínskych územiach vrátane Pásma Gazy.

Macron okrem toho tlmočil "úprimnú sústrasť palestínskemu ľudu" v súvislosti s nedeľným náletom izraelskej armády na tábor pre vysídlené osoby v meste Rafah, pri ktorom zahynulo podľa miestnych úradov najmenej 45 ľudí.

Zároveň označil za "neprípustné" množstvo civilných obetí, aké si už vyžiadala izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorou židovský štát reaguje na bezprecedentný októbrový útok militantov z Hamasu.

Macron šéfovi Palestínskej samosprávy tiež povedal, že Paríž je "odhodlaný spolupracovať s Alžírskom a jeho partnermi na pôde Bezpečnostnej rade OSN". Alžírsko v utorok avizovalo, že BR OSN predloží návrh rezolúcie, ktorá vyzve Izrael na okamžité zastavenie vojenskej operácie v Rafahu.