Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval Čínu, aby plnila väčšiu úlohu sprostredkovateľa vo vojne

Francúzsky prezident sa smeje počas rozhovoru pred pracovným obedom na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Macron počas utorkového stretnutia takisto vyzval, aby sa Paríž a Peking spojili proti vojne na Ukrajine.

Nusa Dua 16. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu – deň po rozhovoroch s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny G20 v Indonézii – vyzval Čínu, aby zohrávala väčšiu rolu tzv. sprostredkovateľa s cieľom zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine, ktorú rozpútalo Rusko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Čína môže v nadchádzajúcich mesiacoch popri nás zohrať väčšiu úlohu sprostredkovateľa," povedal Macron a dodal, že s prezidentom Si Ťin-pchingom rokoval aj o možnej ceste do Číny začiatkom budúceho roka.

Macron počas utorkového stretnutia takisto vyzval, aby sa Paríž a Peking spojili proti vojne na Ukrajine. "Musíme spojiť sily, aby sme reagovali... na medzinárodné krízy, akou je vojna Ruska na Ukrajine," povedal francúzsky prezident.

Čína odmietla vyvíjať nátlak na Moskvu v súvislosti s jej takmer už deväť mesiacov trvajúcou vojenskou inváziou, avšak nedávno vyjadrila nesúhlas s možným použitím jadrových zbraní na Ukrajine. Podľa AFP to naznačuje, že Pekingu sa nepáči temná rétorika ruského prezidenta Vladimira Putina.