Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval európske krajiny na budovanie obranných systémov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Medzí účastníkmi konferencie boli napríklad Nemecko, Británia či Švédsko a krajiny susediace s Ukrajinou, teda Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko.

Paríž 20. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v pondelok európske krajiny, aby sa usilovali dosiahnuť nezávislejšiu vzdušnú obranu a vyslovil sa proti prílišnému spoliehaniu sa na Spojené štáty. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Macron hovoril o budovaní stratégie vlastnej vzdušnej obrany vo svojom záverečnom príhovore na konferencii ministrov obrany a iných predstaviteľov 20 európskych krajín.

Zúčastnení na konferencii rokovali o boji proti dronom a protiraketovej obrane, uviedli organizátori s tým, že ruská invázia na Ukrajinu ukázala, aké dôležité a účinné je vybavenie na tieto druhy bojov. Súčasťou agendy bolo okrem toho aj odstrašovanie jadrovými zbraňami.

"Musíme poznať, aká je situácia hrozby... a potom, čo sme my Európania schopní vyprodukovať a čo si musíme kúpiť?," uviedol Macron. Zároveň varoval pred okamžitým nákupom dostupného vybavenia.

Medzí účastníkmi konferencie boli napríklad Nemecko, Británia či Švédsko a krajiny susediace s Ukrajinou, teda Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko. Zúčastnili sa aj predstavitelia NATO a Európskej únie.

Macron v príhovore vyzval výrobcov európskeho obranného vybavenia, aby budovali nezávislé vojenské systémy a presunuli svoju výrobu na kontinent. Vyzval tiež na zlepšenie európskych štandardov.

"Prečo stále príliš často nakupuje (niečo) americké? Pretože Američania štandardizujú viac ako my a majú federálne agentúry, ktoré ich výrobcom poskytujú obrovské investície," uviedol francúzsky prezident.

Zároveň oznámil, že protiraketový systém Mamba, ktorý spoločne vyvinulo Francúzsko a Taliansko je už nasadený na Ukrajine. "Európa naozaj bráni Európu," povedal Macron.

Jednodňová konferencia sa uskutočnila na okraj Parížskeho aerosalónu, ktorý sa začal v pondelok. Ide o najväčšie podujatia svojho druhu na svete, ktoré sa sústreďuje na letecký a vesmírny priemysel.

V súvislosti s prejavom Macrona AP pripomína, že Francúzsko otvorene kritizovalo plány Nemecka na zlepšenie schopností európskej vzdušnej obrany v rámci iniciatívy European Sky Shield (Európsky nebeský štít – ESSI). Podľa francúzskej vlády nezachováva totiž táto iniciatíva dostatočne európsku nezávislosť, pretože je z veľkej časti založená na americkom a izraelskom vojenskom priemysle.