Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval klimatických aktivistov, aby sa presunuli do Poľska

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vystupuje z limuzíny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident zároveň lídrov vyzval na to, aby viac prispievali do tzv. Zeleného klimatického fondu.

New York 24. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pripomenul v pondelok svetovým lídrom na klimatickom summite OSN, že boj proti globálnemu otepľovaniu by mali zahrnúť aj do svojich obchodných a finančných politík. Podľa Macrona by nemali dovážať žiadne tovary, ktoré prispievajú k zvyšovaniu emisii oxidu uhličitého a dotovať by nemali ani továrne, ktoré znečisťujú ovzdušie.

Francúzsky prezident zároveň lídrov vyzval na to, aby viac prispievali do tzv. Zeleného klimatického fondu (GCF), iniciatívy OSN zriadenej na podporu rozvojových krajín, ktoré zápasia s dôsledkami klimatických zmien. Agentúra AP v tejto súvislosti dodáva, že svoje príspevky do tohto fondu v ostatnom čase zdvojnásobili Francúzsko, Británia, Nórsko, Dánsko i Švédsko.

Macron ešte pred svojim vystúpením na summite OSN, ktorý sa koná v pondelok, a síce deň pred začiatkom všeobecnej rozpravy 74. Valného zhromaždenia OSN, rozhneval Poľsko i francúzskych klimatických aktivistov, píše AP. Aktivistov totiž vyzval, aby sa z Paríža presunuli do Poľska, krajiny EÚ, ktorá je silne závislá od ťažby a využívania uhlia.

Macron sa takto vyjadril počas letu na klimatický summit OSN do New Yorku. Pripomenul, že Poľsko spoločne s Maďarskom, Českou republikou a Estónskom v júni zablokovali snahu Francúzska i ostatných členských krajín Únie zaviazať sa k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050.

"Pochodovať každý piatok a hovoriť, že planéta horí, je pekné, no v tom problém netkvie," povedal Macron novinárom a dodal, že ľudia by mali ísť "protestovať do Poľska!" a pomôcť mu "pohnúť s tými", s ktorými on pohnúť nedokáže. Aktivistom francúzsky prezident tiež navrhol, aby sa namiesto protestov pustili do "veľkých akcii zameraných na čistenie riek či pláží na Korzike".

Na Macronove slová medzičasom reagoval štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sek. Francúzsky prezident si je podľa jeho slov "vedomý", že Poľsko sa veľmi snaží znižovať uhlíkové emisie. Vel Sek zároveň dúfa, že Macron sa "v tejto i iných oblastiach" do budúcna vyhne "takýmto prednáškam, ktoré sú v jeho prípade už unavujúce".

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Konrad Szymanski, ktorý je zodpovedný za európske záležitosti, v reakcii zase uviedol, že jeho vlasť sa vážne zaoberá klimatickými otázkami, avšak žiada o jasné pravidlá "zdieľania tejto záťaže" v rámci EÚ, píše AP.

Určitú mieru rozčarovania si Macronov výrok vyslúžil i v samotnom Francúzsku. Krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon prezidenta v reakcii na Twitteri nazval "kráľom pohŕdania".

AP v tejto súvislosti pripomína, že Macron sa na medzinárodnej pôde prezentuje ako obranca životného prostredia. Doma ho však klimatickí aktivisti obviňujú z toho, že sa mu nepodarilo prijať dostatok konkrétnych opatrení na boj proti klimatickým zmenám.