Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval na evakuáciu ohrozených migrantov z Líbye

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron vo svojom prejave pred študentmi v burkinskom Ouagadougou oznámil mohutnú podporu pre evakuáciu ohrozených migrantov z Líbye, pričom ich predaj do otroctva označil za zločin proti ľudskosti.

Ouagadougou 28. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron má v úmysle navrhnúť euro-africkú iniciatívu, ktorá by zlikvidovala "zločinecké organizácie a siete pašerákov zneužívajúce migrantov zo subsaharskej oblasti". Poukázal aj na to, že mnohí z týchto migrantov sa ocitajú v postavení otrokov. Informoval o tom spravodajský portál France24.



Macron vo svojom prejave pred študentmi v burkinskom Ouagadougou oznámil "mohutnú podporu" pre evakuáciu ohrozených migrantov z Líbye, pričom ich predaj do otroctva označil za zločin proti ľudskosti.

Francúzsko bolo v poslednom čase dejiskom niekoľkých demonštrácií proti existencii trhov s migrantmi-otrokmi v Líbyi, na ktoré vo svojej reportáži upozornila televízia CNN. V súvislosti s touto kauzou Francúzsko minulý týždeň žiadalo zvolanie osobitného zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

V obsiahlom prejave, ktorého cieľom bolo stanoviť rámce francúzskej politiky v Afrike, sa Macron vrátil aj k dlhšej histórii vzťahov medzi Francúzskom a Afrikou.

Vyhlásil, že "došlo k omylom i zločinom, podarili sa veľké veci a odohrali sa aj radostné udalosti", ale "zločiny európskej kolonizácie sú nesporné".

Uviedol, že je príslušníkom generácie, ktorá kolonizovanú Afriku už nezažila. Ubezpečil, že do Afriky neprišiel, aby dával rady, a prisľúbil nové vzťahy medzi EÚ a celou Afrikou.

Podľa agentúry AP Macron tiež vyhlásil, že Saudská Arábia sa pridala k boju proti náboženskému extrémizmu. Dodal, že korunný princ Muhammad bin Salmán ho ubezpečil, že organizácie, ktoré "desiatky rokov" šírili "extrémnu interpretáciu" islamu v Európe i iných častiach sveta, prestanú účinkovať. Viac aktivít v tejto oblasti by sa podľa Macron vyžadovalo od Kataru a Turecka. Poznamenal tiež, že vnucovanie náboženstva môže byť ešte zákernejšie ako skutočný terorizmus.

Avizovanú iniciatívu Macron predstaví v stredu v Abidjane, kde sa koná summit Africká únia-Európska únia.