Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval na ochranu energetickej infraštruktúry v Európe

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) sa rozpráva s českým premiérom Petrom Fialom počas spoločného fotenia pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov na Pražskom hrade, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Macron upozornil aj na potrebu ochrany pred kybernetickými útokmi, pričom poukázal, že viaceré európske štáty sa v nedávnej dobe stali terčmi takýchto zásahov, a to zo strany Ruska a Iránu.

Praha 7. októbra (TASR) - Na ochranu energetickej infraštruktúry v Európe vyzval na historicky prvom zasadnutí lídrov 44 krajín Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pripomenul pritom nedávne útoky na plynovody Nord Stream na dne Baltského mora, informuje TASR.

"Naša infraštruktúra nás robí zraniteľnými, preto potrebujeme európsku stratégiu na ich ochranu," vyhlásil Macron.

Upozornil aj na potrebu ochrany pred kybernetickými útokmi, pričom poukázal, že viaceré európske štáty sa v nedávnej dobe stali terčmi takýchto zásahov, a to zo strany Ruska a Iránu.

Francúzsky prezident ďalej vyzdvihol jednotu predstaviteľov, ktorí spoločne odsúdili ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Podľa neho je potrebné, aby Európa prispievala do "fondu odolnosti" pre Ukrajinu, a tak podporovala jej armádu, ale aj občiansku spoločnosť.

V súvislosti s EPC – ktorého vznik sám inicioval – Macron poukázal na jeho užitočnosť, keďže podľa neho poskytlo pôdu na prvé stretnutie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdogana od roku 2018.

V Prahe sa podľa Macrona hovorilo o viacerých krízach vrátane napätia medzi Azerbajdžanom a Arménskom, Tureckom a Gréckom – aj ohľadne Cypru – a tiež situácii na Balkáne. Macron spoločne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom sprostredkoval stretnutie predstaviteľov Arménska a Azerbajdžanu a s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom zas stretnutie zástupcov Srbska a Kosova.

V súvislosti s migráciou Macron vyzval na "integrovanú politiku", ktorá má spočívať v prijímaní ľudí utekajúcich za slobodou, ale tiež v boji proti prevádzačom.