Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron žiada jasné stanovisko k brexitu po Johnsonovom víťazstve

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archvína snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident zároveň varoval Britániu pred neférovou hospodárskou súťažou po brexite.

Brusel 13. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron zablahoželal v piatok britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi k drvivému víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách, ale požiadal o jasné stanovisko k opakovanému odkladaniu odchodu Británie z Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Prišiel čas na jasné stanovisko," povedal Macron po summite lídrov EÚ v Bruseli a dodal: "Dúfam, že britský parlament čo najrýchlejšie schváli dohodu o brexite."

Francúzsky prezident zároveň varoval Britániu pred "neférovou" hospodárskou súťažou po brexite.

"Dúfam, že Spojené kráľovstvo zostane spojencom, priateľom a mimoriadne blízkym partnerom. Podmienkou je stanoviť si pravidlá férového vzťahu," uviedol Macron. Vládnu totiž obavy, že Londýn bude po brexite chcieť nižšie dane a regulácie.

"Neželáme si, aby bola Británia neférovým konkurentom," doplnil Macron.

Všetci lídri EÚ na summite v Bruseli vyzvali Britániu, aby po štvrtkových voľbách, ktoré sa skončili jasným víťazstvom konzervatívcov, urýchlene ratifikovala dohodu o brexite. Vyplýva to z textu záverečného vyhlásenia. Skoré schválenie dohody by podľa vyhlásenia umožnilo Británii opustiť EÚ v stanovenom termíne, teda do 31. januára 2020.

Takmer 46 miliónov Britov vo štvrtok volilo v predčasných parlamentných voľbách poslancov do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu. Konzervatívna strana premiéra Johnsona získala po sčítaní hlasov vo všetkých 650 volebných obvodoch 364 kresiel. Druhý hlavný politický subjekt v Británii, Labouristická strana, obsadí 203 kresiel.

Britský premiér Johnson po víťazstve svojej strany uviedol, že konzervatívci majú teraz "silný nový mandát uskutočniť brexit, zjednotiť krajinu a posunúť ju dopredu". Potvrdil, že má záujem, aby Británia opustila EÚ 31. januára. "Už nie sú žiadne 'ak', žiadne 'ale'," povedal.