Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Macron žiada vytvorenie medzinárodného plánu potravinovej bezpečnosti

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie po summite Severoatlantickej aliancie NATO a stretnutí G7 v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Macron po štvrtkovom summite Severoatlantickej aliancie a skupiny G7 vyzval Rusko, aby sa zachovalo zodpovedne a umožnilo pokračovanie poľnohospodárskej produkcie na Ukrajine.

Brusel 24. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyzval na urgentné vypracovanie medzinárodného plánu potravinovej bezpečnosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Takýto plán by mal podľa Macrona pomôcť odvrátiť hrozbu hladomoru v zraniteľných krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky v dôsledku Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine, ktorá patrí medzi hlavných vývozcov pšenice.

Macron po štvrtkovom summite Severoatlantickej aliancie a skupiny G7 vyzval Rusko, aby sa zachovalo zodpovedne a umožnilo pokračovanie poľnohospodárskej produkcie na Ukrajine.

Ak to Rusko neurobí, v priebehu 12 až 18 mesiacoch sveta v niektorých krajinách sveta "nevyhnutne" nastane hladomor, varoval francúzsky prezident. Niektoré štáty na Blízkom východe a v severnej Afrike sú totiž podľa neho obzvlášť závislé na dodávkach z Ruska a Ukrajiny.

Nedostatok obilia hrozí napríklad Egyptu, uviedol Macron, podľa ktorého sa svet v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine musí pripraviť na "bezprecedentnú" potravinovú krízu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že ruská invázia na Ukrajine môže viesť ku globálnemu nedostatku potravín. Ukrajina je totiž jedným z najväčších svetových exportérov pšenice a kukurice, uviedla AFP.