Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Macrona pobúrili nedávne izraelské útoky v Rafahu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Najmenej 45 Palestínčanov vrátane najmenej 23 žien, detí a starších osôb prišlo o život v nedeľu pri izraelskom útoku v utečeneckom tábore v štvrti Tal as-Sultán v Rafahu, pripomína agentúra Reuters.

Paríž 27. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyjadril pobúrenie nad nedávnymi útokmi Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, pri ktorých prišli o život desiatky vysídlených osôb. TASR informuje podľa jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

"Tieto operácie sa musia zastaviť. V Rafahu nie sú bezpečné miesta pre palestínskych civilistov," napísal. "Žiadam plné dodržiavanie medzinárodného práva a bezprostredné prímerie," dodal francúzsky prezident.

Najmenej 45 Palestínčanov vrátane najmenej 23 žien, detí a starších osôb prišlo o život v nedeľu pri izraelskom útoku v utečeneckom tábore v štvrti Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, pripomína agentúra Reuters. Ukrývajú sa tam tisíce ľudí, z ktorých mnohí utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

Útok odsúdili viaceré krajiny z Blízkeho východu vrátane Egypta, Kataru, Jordánska, Saudskej Arábie či Kuvajtu. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že Izrael pokračuje vo svojich vojenských krokoch na juhu Pásma Gazy aj napriek rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý žiadal okamžité zastavenie operácie.