Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Macrona podporia socialisti, komunisti, zelení a pravičiari

Francúzsky prezident a prezidentský kandidát na znovuzvolenie Emmanuel Macron sa stretáva s obyvateľmi počas prvého kola volieb, v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných výsledkov vyhral prvé kolo nedeľňajších francúzskych prezidentských volieb Macron, ktorý by mal získať 28,1 až 29,7 percenta hlasov.

Paríž 10. apríla (TASR) - Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole volieb novej hlavy štátu proti líderke krajnej pravice Marine Le Penovej podporia porazení kandidáti za socialistov, komunistov, zelených a pravičiarov. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP.

Macron môže v druhom, rozhodujúcom kole počítať s podporou kandidátky Socialistickej strany (PS) Anne Hidalgovej, kandidáta Francúzskej komunistickej strany (PCF) Fabiena Roussela, kandidáta strany Európa Ekológia - Zelení (EELV) Yannicka Jadota a kandidátky strany Republikáni (LR) Valérie Pécresseovej.

Zmienení prezidentskí kandidáti vyhlásili, že v druhom kole podporia centristického Macrona so zámerom zabrániť tomu, aby sa k moci dostala Le Penová.

Kandidát krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon, ktorý v prvom kole skončil na treťom mieste, takisto vyzval svojich stúpencov, aby v druhom kole nevolili Le Penovú, ale nevyjadril sa, aby podporili Macrona. Naopak, kandidát krajne pravicovej strany Reconquista (R!) Éric Zemmour svojich priaznivcov vyzval, aby Le Penovú podporili.

Podľa predbežných výsledkov vyhral prvé kolo nedeľňajších francúzskych prezidentských volieb Macron, ktorý by mal získať 28,1 až 29,7 percenta hlasov. Za ním nasledovala Le Penová, u ktorej sa predpokladá zisk 23,3 až 24,7 percenta hlasov.

Oprávnenie voliť malo približne 48,7 milióna obyvateľov Francúzska. Podľa denníka Le Monde dosiahla voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb 74 percent. Druhé kolo prezidentských volieb je naplánované na 24. apríla.