Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Madagaskare zomrelo pre cyklónu Batsirai najmenej šesť ľudí

Ľudia sa počas zlého počasia v Tamatave na Madagaskare v sobotu 5. februára 2022 vydávajú domov. Foto: TASR/AP

Miestny meteorologický úrad v nedeľu avizoval, že v niektorých častiach krajiny dôjde v dôsledku lejakov k záplavám.

Antananarivo 6. februára (TASR) - Najmenej šesť osôb prišlo o život a takmer 48.000 ľudí bolo vysídlených na Madagaskare v dôsledku cyklóny Batsirai, ktorá v sobotu zasiahla tento ostrovný štát v Indickom mori a priniesla so sebou silný vietor a prudké dažde. V nedeľu to oznámil tamojší úrad pre zvládanie katastrof.

Počet obetí cyklóny uviedol pre agentúru AFP bez ďalších podrobností šéf oddelenia rizikového manažmentu úradu pre zvládanie katastrof Paolo Emilio Raholinarivo.

Miestny meteorologický úrad v nedeľu avizoval, že v niektorých častiach krajiny dôjde v dôsledku lejakov k záplavám.

Cyklóna Batsirai na Madagaskare vyhnala z domovov takmer 27.000 ľudí

V pobrežnom meste Mahanoro na východe Madagaskaru podmyli vlny stúpajúcej morskej hladiny piesčitú pôdu na kopci, kde stojí cintorín a spôsobili otvorenie niekoľkých hrobov, v ktorých bolo vidieť telá zosnulých.

Cyklóna Batsirai zasiahla okres Mananjary nachádzajúci sa vyše 530 kilometrov od hlavného mesta Antananarivo v sobotu okolo 20.00 h miestneho času (18.00 SEČ). Ešte predtým než dorazila na Madagaskar, sa prehnala ostrovmi Maurícius a Réunion, kde spôsobila dvojdňové prívalové dažde a výpadky elektriny.

Meteorologický úrad na Madagaskare vydal najprv varovanie, že môže dôjsť k "značným a rozsiahlym škodám". Medzičasom sa však priemerná rýchlosť vetra znížila o takmer polovicu na 80 kilometrov za hodinu, pričom najsilnejšie poryvy vetra klesli v nedeľu zo sobotných 235 na 110 kilometrov za hodinu. Cyklóna Batsirai sa podľa úradu presúva rýchlosťou 19 kilometrov za hodinu smerom na západ a neskôr počas dňa by sa mala objaviť v Mozambickom prielive.