Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Maďarskí colníci zabránili predaju falošných protivírusových pomôcok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Išlo najmä o rúška, ktoré boli buď falošné, alebo mali pochybný pôvod.

Budapešť 12. októbra (TASR) - Maďarský Národný úrad pre dane a clá (NAV) zabránil predaju vyše 3,5 milióna kusov falošných zdravotníckych potrieb, ktoré mohli byť určené na použitie pri ochrane proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu. Informoval o tom v pondelok v Budapešti na tlačovej konferencii generálny riaditeľ NAV Kristóf Bakai.

Podľa jeho slov išlo o zdravotnícke pomôcky, lieky a dezinfekčné a ochranné prostriedky - najmä rúška -, ktoré boli buď falošné, alebo mali pochybný pôvod, prípadne kvalitu.

NAV zasahoval v rámci medzinárodnej akcie STOP v období od 11. mája do 12. júla, počas ktorej príslušníci NAV v spolupráci s políciou, Národným ústavom farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) a s Národným úradom pre boj proti falšovaniu (HENT) skontrolovali takmer 200.000 vozidiel a 400.000 osôb.

Podpredseda HENT Gyula Pomázi uviedol, že lieky a zdravotné potreby pochádzajúce z nekontrolovaných zdrojov sú rizikom pre zdravie ľudí a poškodzujú legálnych výrobcov i ekonomiku krajiny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)