Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská armáda si prevzala prvý tank Leopard A7

Tank Leopard. Foto: TASR - MO SR

Maďarsko do roku 2028 prevezme 44 Leopardov A7, päť vlečných tankov Wisent a tri mostové tanky Leguan, ako aj ďalšie náhradné diely, špeciálne zariadenia a simulátory.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Prvý tank Leopard 2A7HU, mostový tank Leguan 2HU a vlečný tank Wisent 2HU prevzali vo štvrtok predstavitelia maďarských ozbrojených síl v severomaďarskom meste Tata. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Pri slávnostnom akte v kasárňach 1. obrnenej brigády Györgya Klapku maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky uviedol, že leopardy, ktoré boli vyvinuté podľa maďarských požiadaviek, sú ešte modernejšie než tanky nemeckých ozbrojených síl a sú najmodernejšími bojovými vozidlami sveta.

Podľa slov ministra Maďarsko do roku 2028 prevezme 44 Leopardov A7, päť vlečných tankov Wisent a tri mostové tanky Leguan, ako aj ďalšie náhradné diely, špeciálne zariadenia a simulátory.

Leopard A7 je 70-tonové vozidlo, ktoré v teréne dosahuje rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Má vrstvené pancierovanie a sklad munície oddelený od bojového priestoru pre zaistenie bezpečnosti a prežitia posádky.

Maďarské ozbrojené sily začali s obnovou bojových vozidiel v rámci programu modernizácie armády s názvom Zrínyi 2026.

Vo výrobnom závode Krauss-Maffei Wegmann v nemeckom Mníchove prevzala maďarská armáda 6. júla 2020 12 kusov výcvikových tankov Leopard 2 A4HU.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)