Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská atómová elektráreň po krádeži: Dokumenty sú prísne chránené

Foto: TASR/MTI

Podľa elektrárne sú informačné technológie spoločnosti vybavené špeciálnou hardvérovou i softvérovou ochranou dát.

Budapešť 14. júna (TASR) - Pre zaobchádzanie a ochranu tajných údajov platia v spoločnosti MVM Paks II mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia. Píše sa to v dnešnom vyhlásení predstaviteľov atómovej elektrárne v maďarskom Pakse po tom, čo v sobotu vypukla kauza krádeže laptopu a nosičov dát jednému z riaditeľov spoločnosti.

Denník Blikk v sobotu uviedol, že tajné dokumenty pripravovaného rozšírenia atómovej elektrárne v Pakse sa pred niekoľkými mesiacmi dostali do nepovolaných rúk.

Podľa elektrárne informačné technológie spoločnosti sú vybavené špeciálnou hardvérovou i softvérovou ochranou dát. Vzhľadom na priebeh policajného vyšetrovania však žiadne ďalšie informácie spoločnosť neposkytla.

Spravodajský server 444.hu napísal, že v praxi táto ochrana podľa neoficiálnych informácií znamená, že v prípade pokusu o prístup k týmto tajným údajom bez vonkajšieho zabezpečovacieho prostriedku a bez hesla sa na nosičoch informácie automaticky vymažú a disk sa sám formátuje.

Blikk odvolávajúc sa na nemenované zdroje blízke vláde, uviedol, že prípad sa stal pred niekoľkými mesiacmi v Budapešti. Riaditeľ išiel na krátku schôdzku na nábreží Belgrád rakpart. Laptop a niekoľko nosičov dát nechal v aute.

V priebehu niekoľkých minút sa však zlodej vlámal do zaparkovaného auta, odkiaľ odniesol počítač i nosiče dát. Podľa Blikku zlodej zrejme netušil, aké dokumenty na nich boli uložené.

Zdroj denníku uviedol, že tam boli tajné údaje týkajúce sa projektu rozšírenia Paksu. Majiteľ okamžite nahlásil krádež polícii, páchateľ je dodnes neznámy.