Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská diplomacia: Naďalej dodržiavame princíp jednej Číny

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Maďarská diplomacia aj naďalej dôsledne dodržiava princíp "jednej Číny", vyhlásil v utorok na Facebooku štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

Budapešť 9. augusta (TASR) - Maďarská diplomacia aj naďalej dôsledne dodržiava princíp "jednej Číny", vyhlásil v utorok na Facebooku štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Úprimne dúfame, že situácia okolo Taiwanu nebude eskalovať a dominantné svetové mocnosti sa čo najskôr vrátia k spolupráci založenej na vzájomnom rešpekte a dôvere," píše Menczer.

Podľa jeho slov v centre maďarskej zahraničnej politiky stojí už dlhé mesiace mier. Vláda Maďarska zastáva názor, že na vojnu v susednom štáte – na Ukrajine –, na bolesti spôsobené vojnou a na hospodárske problémy je dosiahnutie mieru jediným riešením.

Súčasne však maďarský kabinet napĺňa obavami skutočnosť, že aj na iných miestach sveta sa objavujú bezpečnostná kríza a napätie, píše štátny tajomník.

"V danej situácii nám vôbec nechýba, že dve určujúce mocnosti sveta sa dostávajú do vzájomného konfliktu, aj keď je tento konflikt geograficky ďaleko od nás," uzatvoril Menczer.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)