Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia chce, aby branný výbor rokoval o Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opozičné subjekty zhrnuli doterajšie existujúce informácie o vývoji rusko-ukrajinského konfliktu.

Budapešť 22. februára (TASR) - Maďarské opozičné strany Demokratická koalícia (DK), Jobbik a Maďarská socialistická strana (MSZP) vydali v utorok vyhlásenie, v ktorom požadovali, aby do programu najbližšieho zasadnutia branného a bezpečnostného výboru parlamentu bolo zaradené prerokovanie situácie na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie ATV.

Opozičné subjekty zhrnuli doterajšie existujúce informácie o vývoji rusko-ukrajinského konfliktu.

"Domnievame sa, že v tejto situácii je oprávnené očakávať, aby členovia branného a bezpečnostného výboru získali oficiálne informácie o vojnových udalostiach susedného štátu od ministra obrany, a nie z médií," píše sa v dokumente troch opozičných strán.

Kandidát zoskupenia šiestich opozičných strán na post premiéra v aprílových parlamentných voľbách Péter Márki-Zay v statuse zverejnenom na Facebooku vyzval predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, aby sa neschovával za spoločné vyhlásenia, ale aby sa rozhodne dištancoval od ruskej agresie.

Orbán informoval, že v pondelok večer sa telefonicky spojil s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorému v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu dal jednoznačne najavo, že Maďarsko zdieľa spoločný postoj Európskej únie.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)