Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia: Súd EÚ rozhodol, že zlodejom nedá peniaze

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súd v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti.

Budapešť 16. februára (TASR) - Súdny dvor Európskej únie, ktorý v stredu rozhodol, že Únia môže spájať finančnú podporu pre členské štáty s dodržiavaním zásad právneho štátu, vlastne rozhodol o tom, že zlodejom nedá peniaze. Cituje spravodajca TASR reakciu spoločného kandidáta opozičného zoskupenia na post premiéra Pétera Márkiho-Zaya na rozsudok súdnej inštitúcie v Luxemburgu.

"Účet v konečnom dôsledku zaplatia občania Maďarska, pretože prídu o zdroje fondu obnovy vo výške šiestich miliárd forintov (16,9 milióna eur), čo je 1690 eur na osobu," dodal podľa spravodajského servera 24.hu opozičný premiérsky kandidát.

"Únia má právo potrestať tých, ktorí ukradnú finančné zdroje EÚ," povedala poslankyňa Európskeho parlamentu za opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) Klára Dobrevová, ktorá zdôraznila, že premiér Viktor Orbán nemôže zabrániť tomu, aby EÚ chránila peniaze daňových poplatníkov.

"Zdroje Únie určené občanom Maďarska už nebude možné bez následkov míňať na zbohatnutie rodiny predsedu maďarskej vlády," poznamenala predsedníčka strany Momentum Anna Donáthová, ktorá privítala verdikt súdu.

"Jedinou podmienkou Únie v súvislosti s vyplácaním fondu obnovy je, aby ho nerozkradli," zdôraznil predseda Jobbiku Péter Jakab.
Gergely Gulyás, archívna snímka
Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa šéfa úradu vlády Gergelya Gulyása príčinou rozsudku luxemburského súdu je maďarský zákon o ochrane detí. "S Európskou komisiou (EK) sme sa dohodli na fonde obnovy do posledných detailov, ale následne po prijatí zákona o ochrane detí v maďarskom parlamente a pre európsku hystériu EK od tejto dohody odstúpila," dodal šéf úradu vlády.

Ministerka spravodlivosti Judit Vargová pripomenula, že podobná bola situácia aj pred štyrmi rokmi s migráciou. "Vtedy túto otázku uzatvoril plebiscit a parlamentné voľby, rovnako to bude aj v tomto prípade," podčiarkla s tým, že problém medzi Budapešťou a Bruselom je ochrana detí, a nie právny štát.

Súd v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti. Sudcovia Súdneho dvora EÚ tak nasledovali odporúčanie generálneho advokáta Camposa Sáncheza-Bordonu, ktorý začiatkom decembra vyhlásil, že žaloby Maďarska a Poľska proti režimu podmienenosti na ochranu rozpočtu Únie v prípade porušenia zásad právneho štátu treba zamietnuť.

Maďarský parlament vlani 30. novembra schválil návrh, podľa ktorého bude vykonané referendum v otázkach ochrany detí. Premiér Viktor Orbán v júli 2021 vyhlásil, že občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike komunity LGBTI. Otázky plebiscitu sa týkajú ustanovení zákona na ochranu pred pedofíliou, ktorý bol doplnený aj o dodatky týkajúce sa homosexuality.