Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia kandiduje za prezidenta 79-ročného právnika Rónu

Na nedatovanej snímke v pozadí budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Súčasnému prezidentovi Jánosovi Áderovi vyprší druhý päťročný mandát 10. mája.

Budapešť 14. februára (TASR) - Kandidátom zoskupenia šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko na post prezidenta Maďarska bude 79-ročný právnik a ekonóm Péter Róna. Napísal o tom v pondelok spravodajský server Telex.hu.

Róna v roku 1956 emigroval s rodinou do Spojených štátov a pôsobil tam vo vládnom i bankovom sektore. Popri ekonomickom vzdelaní získal aj právnický diplom na Oxfordskej univerzite. Do Maďarska sa vrátil po zmene režimu, kde okrem iného pôsobil ako pedagóg na Univerzite Loránda Eötvösa.

"Je nám jasné, že pri súčasnom rozložení síl v parlamente Fidesz ľahko presadí svojho kandidáta – Katalin Novákovú. Považujeme však za dôležité predstaviť alternatívu na post hlavy štátu," zdôraznil v tejto súvislosti premiérsky kandidát opozičného zoskupenia Péter Márki-Zay.

Róna presadzuje kresťanské hodnoty, spoločenskú spravodlivosť a udržateľný rozvoj, čo je podľa Márkiho-Zaya dôležité aj pre pestrú paletu politického spoločenstva, ktoré reprezentuje zoskupenie V jednote za Maďarsko.

Voľba maďarského prezidenta poslancami Národného zhromaždenia sa bude konať 10. marca. Vládna strana Fidesz vlani 21. decembra oznámila, že jej kandidátkou bude vtedajšia ministerka pre rodinné záležitosti Katalin Nováková. Tá nomináciu prijala.

Súčasnému prezidentovi Jánosovi Áderovi vyprší druhý päťročný mandát 10. mája.

Zoskupenie šiestich opozičných strán V jednote za Maďarsko, ktoré označilo voľbu prezidenta v parlamente za divadlo dvojtretinovej väčšiny vládneho bloku Fidesz – KDNP, chce presadiť priamu voľbu hlavy štátu občanmi. Takýto návrh však musí v parlamente podporiť dvojtretinová väčšina poslancov.