Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia sa obrátila na ústavný súd

Ilustračné foto Foto: TASR

Legislatíva prijatá v novembri 2021 podľa týchto strán "legalizuje volebný podvod" a umožňuje manipuláciu výsledkov volieb.

Budapešť 30. decembra (TASR) - Sedem maďarských opozičných strán sa vo štvrtok obrátilo na ústavný súd. Tvrdia, že novembrové zmeny v pravidlách o nahlasovaní pobytu "legalizujú volebný podvod", informovala agentúra MTI.

Strany Demokratická koalícia (DK), Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Maďarská socialistická strana (MSZP), Dialóg (Párbeszéd) a Momentum v spoločnom vyhlásení uviedli, že pred voľbami v roku 2018 "množstvo maďarských občanov zo zahraničia nahlásilo svoj pobyt v Maďarsku v opustených nehnuteľnostiach, aby im bolo umožnené zúčastniť sa na hlasovaní". Legislatíva prijatá v novembri 2021 podľa týchto strán "legalizuje volebný podvod" a umožňuje manipuláciu výsledkov volieb.

Maďarská polícia a Najvyšší súd (Kúria) na podnet opozície uskutočnili vyšetrovania. Tie potvrdili, že k takémuto konaniu počas posledných parlamentných volieb v roku 2018 naozaj došlo. Polícia a Kúria to označili za porušenie zákona.

Nahlásenie trvalého pobytu v Maďarsku bez toho, aby osoba na tejto adrese skutočne bývala, bolo podľa doteraz platných zákonov trestným činom, píše MTI. Parlament však takýto postup dekriminalizoval v novembri tohto roka prostredníctvom dodatku k zákonu. Ten už takéto konanie povoľuje v prípade, ak je osoba nahlasujúca svoj trvalý pobyt majiteľom predmetnej nehnuteľnosti alebo má súhlas majiteľa. Za miesto pobytu je potom považovaná kontaktná adresa a fyzická prítomnosť na nej už nie je podmienkou na účasť na voľbách.

Najbližšie parlamentné voľby v Maďarsku sa majú konať na jar 2022.