Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozičná strana ostro kritizovala vládu pre zdravotníctvo

Budapešť. Foto: TASR/AP

Vláda podľa opozície nepomáha státisícom ľudí, ktorí prišli počas pandémie o prácu, pritom však rozhadzuje peniaze na sporné projekty.

Budapešť 19. mája (TASR) - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) v utorok v parlamente ostro kritizovala vládu premiéra Viktora Orbána za to, že v čase pandémie koronavírusu finančne zanedbáva zdravotníctvo. Zástupca predsedu parlamentnej frakcie DK Gergely Arató pripomenul, že na milión obyvateľov pripadá v Maďarsku 46 obetí ochorenia COVID-19, v Českej republike 28, v Poľsku 24 a na Slovensku iba päť.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV opozičný poslanec podotkol, že za túto nepriaznivú úmrtnosť v porovnaní s krajinami tohto regiónu nenesú zodpovednosť maďarskí zdravotníci, ale tí, ktorí v uplynulých desiatich rokoch nechali zdravotníctvo takto zdevastovať. "Nemocnice sa dostali neskoro k ochranným prostriedkom a netestovalo sa dostatok," zdôraznil Arató.

Vláda podľa jeho slov nepomáha státisícom ľudí, ktorí prišli počas pandémie o prácu, pritom však rozhadzuje peniaze na sporné projekty. Takými sú futbalová Puskásova akadémia, Národné atletické centrum, Medzinárodná eucharistická konferencia, ochrana cirkevného dedičstva, ale aj projekty, do ktorých sú zainteresovaní vláde blízki podnikatelia, rodinní príslušníci a priatelia.

Za vládu reagoval štátny tajomník ministerstva financií András Tállai, ktorý povedal, že na rozdiel od 46 úmrtí na milión obyvateľov v Maďarsku sú tieto ukazovatele v Slovinsku na úrovni 49, v Rumunsku 56 a v Rakúsku až 71.

"Obdobie pred rokom 2010 (pozn. TASR: pred nástupom druhej Orbánovej vlády) bolo charakterizované rozhadzovaním peňazí a kríza bola riešená reštrikciami. Vám vadí, že vláda teraz rieši krízu iným spôsobom. Vtedy štátny rozpočet skrachoval, teraz je vyrovnaný. Vtedajšia vláda zobrala mesačnú mzdu od štátnych zamestnancov, teraz každý učiteľ dostal svoju mzdu. Dôchodcom zobrali jeden mesačný dôchodok, naša vláda postupne vracia seniorom 13. dôchodok," menoval Tállai.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)