Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia pokutovala aj účastníkov pondelňajšej demonštrácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Policajti najskôr upozorňovali demonštrantov na ich protiprávne konanie.

Budapešť 1. februára (TASR) - Maďarská polícia uložila pokuty viacerým účastníkom pondelňajšej demonštrácie proti epidemiologickým krokom vlády, ktorá sa konala na Námestí hrdinov v Budapešti aj napriek prísnym karanténnym opatreniam za účasti zhruba 300 protestujúcich.

Podľa spravodajského servera Origo.hu policajti v prvom rade upozorňovali demonštrantov na ich protiprávne konanie, ako to robili aj pri nedeľňajšej protestnej akcii.

Pre porušenie nariadenia o povinnom nosení rúšok však uložili policajti na mieste pokutu siedmim osobám, ďalších 11 protestujúcich čelí priestupkovému konaniu. Organizátorom hrozí opäť pokuta v správnom konaní iniciovanom Budapeštianskym veliteľstvom polície (BRFK).

Odporcovia a kritici epidemiologických opatrení maďarskej vlády sa po nedeľňajšom proteste zhromaždili v Budapešti aj v pondelok popoludní.

Polícia vyzvala účastníkov zhromaždenia, aby sa rozišli, pretože páchajú priestupok. Mnohí však výzvu neposlúchli, sadli si na dlažbu a do amplióna hovorili o problémoch, ktoré im epidemiologické opatrenia spôsobujú, ale kritizovali aj kroky vlády v boji proti šíreniu pandémie nového druhu koronavírusu.

Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu v Maďarsku je 368.710 nakazených a 12.578 obetí na životoch.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach