Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka Nováková udelila rekordný počet milostí

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas tlačovej konferencie. Foto: TASR Michal Svítok

V prípadoch, v ktorých bol uložený právoplatný trest, Nováková vlani schválila 5,67 percenta žiadostí o udelenie milosti.

Budapešť 24. januára (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková za prvých osem mesiacov vo funkcii udelila rekordný počet milostí. Prvýkrát po desiatich rokoch kladne rozhodla aj o osobitnej procesnej žiadosti o milosť, a to hneď sedemkrát. Uviedol to v utorok server hvg.hu s odvolaním sa na údaje ministerstva spravodlivosti, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V prípadoch, v ktorých bol uložený právoplatný trest, Nováková vlani schválila 5,67 percenta žiadostí o udelenie milosti. Podobne vysoký pomer udelených milosti evidujú v roku 1997, keď bol prezidentom Árpád Göncz.

Podľa servera hvg.hu sa počet žiadostí o milosť za posledných dvadsať rokov pohyboval v priemere okolo 800 ročne, v roku 2022 ich bolo iba 367.

Vlani prezidentka schválila ešte pred právoplatným odsúdením sedem procesných milostí pre obžalovaných. V uplynulom desaťročí tento druh milosti nebol udelený nikomu, podotýka hvg.hu.