Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka Nováková v Berlíne: Spoločným cieľom je mier

Na snímke sprava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a maďarská prezidentka Katalin Nováková si podávajú ruky počas stretnutia v Berlíne v piatok 3. júna 2022. Foto: TASR/AP

Nováková sa v rámci svojej tretej oficiálnej zahraničnej návštevy stretne aj s predsedníčkou Bundestagu Bärbel Bassalovou.

Budapešť/Berlín 3. júna (TASR) - Spoločným cieľom Nemecka i Maďarska je mier, zdôraznila v piatok v Berlíne maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorú v rámci oficiálnej návštevy v Nemecku prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

"Naša spoločná budúcnosť je v Európe a našim spoločným cieľom je mier. Európske spoločenstvo vzniklo z túžby po mieri a mier môže byť zárukou spoločnej európskej budúcnosti," povedala Nováková na pôde maďarského veľvyslanectva v Berlíne, kde zároveň odovzdala bývalému predsedovi nemeckého parlamentu Wolfgangovi Schäublemu vyznamenanie - civilný Veľký kríž Maďarského rádu za zásluhy.

"My Maďari chceme mier v Maďarsku i v susedných krajinách," cituje denník maďarskú prezidentku, podľa ktorej treba sa viac sústrediť na vytvorenie mieru ako na sankcie.

Nováková sa v rámci svojej tretej oficiálnej zahraničnej návštevy stretne aj s predsedníčkou Bundestagu Bärbel Bassalovou.

spravodajca TASR Ladislav Vallach