Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka sa zaujímala o stav migrácie medzi USA a Mexikom

Na archívnej snímke maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: TASR Ladislav Vallach

Hlave štátu poskytol informácie o aktuálnych skúsenostiach s migráciou miestny predstaviteľ americkej colnej správy a pohraničnej stráže.

Budapešť 23. septembra (TASR) - Skúsenosti týkajúce sa migrácie zaujímali maďarskú prezidentku Katalin Novákovú, ktorá vo štvrtok v rámci tretieho dňa svojej návštevy Spojených štátov pricestovala ku kalifornskému úseku štátnych hraníc USA s Mexikom. Uviedla to agentúra MTI.

Hlave štátu poskytol informácie o aktuálnych skúsenostiach s migráciou miestny predstaviteľ americkej colnej správy a pohraničnej stráže.

Podľa jeho vyjadrenia čelia v posledných rokoch rastúcemu migračnému tlaku najmä v Texase, avšak i napriek hraničným zábranám sa stále viac ľudí pokúša narušiť hranice aj v Kalifornii. Colník dodal, že pre pohraničné úrady je prioritou zachovanie národnej bezpečnosti, no v súčasnosti zápasia s finančnými i personálnymi problémami.

Nováková v San Diegu odovzdala vysoké štátne vyznamenanie spisovateľke a psychologičke maďarského pôvodu Edit Égerovej, ktorá prežila holokaust a presadila sa v liečbe posttraumatického stresového syndrómu.

Návšteva maďarskej prezidentky pokračuje počas víkendu v Los Angeles a v štátoch stredozápadu USA, kde sa stretne so zástupcami rôznych krajanských organizácií.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)