Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka sa stretla s Jicchakom Herzogom

Na archívnej snímke maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: TASR Ladislav Vallach

Katalin Nováková končí vo štvrtok dvojdňovú pracovnú návštevu Izraela, na ktorú ju pozval práve Herzog.

Jeruzalem 17. novembra (TASR) - Maďarsko aj Izrael podporujú mier, vyhlásila vo štvrtok v Jeruzaleme po stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom najvyššia maďarská predstaviteľka Katalin Nováková. Píše o tom agentúra MTI.

"Vzťahy Maďarska s Izraelom sú veľmi pevné a vlády oboch krajín ich neustále zachovávajú a naďalej posilňujú v oblasti hospodárskej i politickej,"
nechala sa počuť maďarská prezidentka.

Maďarsko podľa jej slov pevne verí v mierové hodnoty a židovský štát je mieru takisto oddaný, zdôraznila maďarská politička.

Katalin Nováková končí vo štvrtok dvojdňovú pracovnú návštevu Izraela, na ktorú ju pozval práve Herzog. Jej cesta bola zameraná na prehĺbenie diplomatických vzťahov medzi oboma štátmi, približuje MTI.

V stredu Nováková navštívila pamätník holokaustu Jad va-Šem, kde zapálila sviečku a v Pamätnej dvorane položila veniec obetiam šoa, čo je hebrejský výraz pre holokaust z čias druhej svetovej vojny.

Izrael za priateľa a spojenca Maďarska označil aj vlani koncom jari v rámci svojej návštevy židovského štátu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Po rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom šéf maďarskej diplomacie vtedy prisľúbil, že jeho krajina aj v budúcnosti bude vetovať všetky prípadné vyhlásenia a uznesenia, ktoré by boli zamerané voči Izraelu alebo by v nich zaznievali antisemitské podtóny.