Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka spôsobila diplomatický rozruch v Sedmohradsku

Maďarská prezidentka Katalin Novak. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení rumunská diplomacia upozornila na skutočnosť, že rumunská strana viackrát vyzývala maďarských predstaviteľov k zdržanlivosti počas návštev Rumunska, avšak bez úspechu.

Budapešť 29. mája (TASR) - Rumunské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo námietky voči prejavu maďarskej prezidentky Katalin Novákovej po víkendovej národnej púti maďarských katolíkov na Turíce v Sumuleu Ciuc v rumunskom Sedmohradsku. Nováková na Facebooku zverejnila video hymnickej piesne sikulských Maďarov a v titulku statusu z textu hymny vyzdvihla vetu: "Nenechaj nám vziať Sedmohradsko, náš Bože!" S odvolaním sa na server propeller.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera transtelex.ro rumunské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vydalo vyhlásenie. V ňom namietalo voči verejným prejavom maďarskej prezidentky, ktoré sa týkajú aj jedného z historických regiónov Rumunska. Ministerstvo ich označilo za "nevhodné" a Bukurešť v tejto súvislosti vyjadrila protest aj veľvyslancovi Maďarska v Rumunsku.

Vo vyhlásení rumunská diplomacia upozornila na skutočnosť, že rumunská strana viackrát vyzývala maďarských predstaviteľov k zdržanlivosti počas návštev Rumunska, avšak bez úspechu. Problematické vyhlásenia sú podľa Bukurešti v rozpore so zámerom podporovať dobré susedské vzťahy a spoluprácu medzi oboma krajinami.

Nováková sa minulú sobotu súkromne zúčastnila na púti v Sumuleu Ciuc v župe Harghita, ktorá je najväčšou národnou púťou maďarských katolíkov, a ktorú ročne navštívi vyše 100.000 ľudí. Následne na svojom účte na Facebooku zverejnila video so sikulskou hymnou.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)