Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka: Začne sa príprava budúcoročnej návštevy pápeža

Maďarská prezidentka Katalin Nováková (vľavo) prichádza s vedúcim vatikánskeho protokolu monsignorom Leonardom Sapienzom do Vatikánu 25. augusta 2022 pred jej prijatím pápežom Františkom. Foto: TASR/AP

Nováková uviedla, že najvyššiemu pontifikovi odovzdala oficiálne pozvanie.

Vatikán/Budapešť 25. augusta (TASR) - Príprava budúcoročnej návštevy pápeža Františka v Maďarsku sa môže začať, vyhlásila vo štvrtok v Ríme maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podľa agentúry MTI zámer návštevy potvrdila hlava katolíckej cirkvi prezidentke na súkromnej audiencii, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Témou 40-minútovej schôdzky bola okrem pripravovanej návštevy aj vojna na Ukrajine a podpora rodín.

Nováková uviedla, že najvyššiemu pontifikovi odovzdala oficiálne pozvanie. "Pápež potvrdil, že má v úmysle navštíviť Maďarsko, takže prípravy na pápežskú návštevu sa môžu začať," povedala prezidentka.

S pápežom podľa jej slov dlho hovorili o význame obhajoby tradičných rodinných hodnôt - tradičného modelu rodiny, čo je teraz, v čase mnohých útokov na tieto hodnoty, mimoriadne dôležité, domnieva sa Nováková.

Pápež už absolvoval oficiálnu návštevu Maďarska, keď vlani 12. septembra v Budapešti na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu odslúžil omšu na Námestí hrdinov.