Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarská priemyselná výroba v apríli medziročne klesla o 8,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Medzimesačne sa produkcia maďarského priemyslu po zohľadnení sezónnych a kalendárových vplyvov v apríli znížila o 2,5 %.

Budapešť 7. júna (TASR) - Produkcia maďarského priemyselného sektora v apríli medziročne klesla o 8,3 % po 4,1-percentnom oslabení v predchádzajúcom mesiaci. Po očistení o počet pracovných dní sa aprílová produkcia znížila o 5,8 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI, ktorá sa odvolala na údaje maďarského štatistického úradu.

Medzimesačne sa produkcia maďarského priemyslu po zohľadnení sezónnych a kalendárových vplyvov v apríli znížila o 2,5 %. Zatiaľ čo produkcia dočasne klesá v dôsledku vojny na Ukrajine a súvisiacich sankcií voči Rusku, prioritné odvetvia, ako výroba vozidiel a elektrických zariadení, osobitne batérií, rastie, uviedol štátny tajomník ministerstva pre hospodársky rozvoj Gergely Fábián. Možno podľa neho očakávať, že tieto odvetvia budú pre Maďarsko určujúce, keďže elektromobilita naberá celosvetovo na sile.

Vláda sa medzitým snaží chrániť pracovné miesta a zabrániť recesii aj prostredníctvom rozvojových programov, ktoré dodali podnikom likviditu v celkovej výške 3,1 bilióna forintov (8,41 miliardy eur), dodal Fábián.

(1 EUR = 368,63 HUF)