Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda chce masovo prepúšťať vo verejnom sektore

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V reakcii na otázku denníka úrad predsedu vlády uviedol, že kabinet je odhodlaný znižovať byrokraciu a už v roku 2018 došlo k výraznému zníženiu počtu štátnych zamestnancov.

Budapešť 16. júna (TASR) - Maďarská vláda pripravuje plán masového prepúšťania vo verejnej sfére, na ktorom chce ušetriť na budúci rok 30 miliárd forintov (vyše 75 miliónov eur), informuje vo štvrtok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Denník to zistil z návrhu štátneho rozpočtu pre budúci rok. Podľa expertov tak ktorýkoľvek štátny úrad, ministerstvo či jeho inštitúcie budú musieť prepustiť viacerých svojich zamestnancov.

V regionálnych vládnych úradoch pracuje v súčasnosti vyše 37.000 ľudí, uviedol Maďarský odborový zväz štátnych zamestnancov a pracovníkov verejnej služby (MKKSZ), podľa ktorého sa ale prepúšťania nebudú konať jednotne. Napríklad v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe sa hovorí o prepúšťaní desiatich percent zamestnancov, pričom v hlavnom meste údajne nemajú prepúšťať vôbec.

V reakcii na otázku denníka úrad predsedu vlády uviedol, že kabinet je odhodlaný znižovať byrokraciu a už v roku 2018 došlo k výraznému zníženiu počtu štátnych zamestnancov. "Našim cieľom je aj naďalej zamestnávať iba nevyhnutný počet pracovníkov v centrálnej štátnej správe," citovala Népszava vyjadrenie vlády.

MKKSZ eviduje celkovo 618.000 pracovníkov verejnej sféry, pričom ich počet v roku 2010 bol iba 227.000. K masívnemu nárastu počtu pracovníkov platených štátom došlo pri centralizovaní administratívy počas vlády premiéra Viktora Orbána, píše denník a dodáva, že napríklad na úrade predsedu vlády pracovalo v roku 2010 iba 93 zamestnancov, v roku 2021 ich už bolo 1281 a tento rok tam pracuje už 1872 osôb.

spravodajca TASR Ladislav Vallach