Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda chce rozšíriť rámec nadčasov na 400 hodín

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kósa. Foto: TASR/AP

Jeden z predkladateľov návrhu, Lajos Kósa (Fidesz), vo štvrtok v parlamente zdôvodnil opatrenie tým, že by bolo výhodné najmä pre podniky, ktoré zamestnávajú sezónne, a že ide o bežnú prax v EÚ.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Maďarská vláda chce presadiť rozšírenie rámca ročných nadčasov z terajších 250 na 400 hodín. Odborári už avizovali na 8. decembra celoštátnu protestnú akciu, informoval vo štvrtok spravodajský server Blikk.hu.

Odborári vláde vyčítajú, že s nimi o tejto iniciatíve, ktorej presadenie by znamenalo "zásadnú zmenu pravidiel sveta práce", vôbec nerokovala. Návrh totiž parlamentu predložili ako individuálnu poslaneckú iniciatívu dvoch zákonodarcov.

Jeden z predkladateľov návrhu, Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz, vo štvrtok v parlamente zdôvodnil opatrenie tým, že by bolo výhodné najmä pre podniky, ktoré zamestnávajú sezónne, a že ide o bežnú prax v krajinách Európskej únie vrátane Nemecka.

Kósa na schôdzke s predstaviteľmi odborárov neskôr uviedol, že by súhlasil aj s tým, že nadčasy nad rámec 250 hodín by bolo možné nariadiť iba v prípade, ak sa o tom dohodnú v rámci kolektívneho vyjednávania. Súčasne odborárom priznal, že návrh by bol priaznivý pre nemecké firmy podnikajúce v Maďarsku.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)