Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: Leyenovej prejav bol obrovským sklamaním

Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas prejavu o stave Únie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 15. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Je neprijateľné, že EK hovorí o úspešnom riešení krízy, pričom sa k zdrojom EÚ na obnovu po pandémii koronavírusu dostanú iba niektoré členské krajiny, podčiarkol Gulyás.

Budapešť 16. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová namiesto toho, aby sústredila pozornosť na ochranu hraníc Európy a na zastavenie migrácie, sa vydala cestou politiky prisťahovalectva. V reakcii na stredajšiu správu o stave Únie to vo štvrtok povedal v Budapešti šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás.

Podľa agentúry MTI Guláys tiež vytkol, že EK prekračuje svoje právomoci, keď zasahuje do regulácie ochrany detí a rodiny v členských krajinách Európskej únie (EÚ).

Maďarská vláda vyvolala vlnu pobúrenia, keď v polovici júna schválila zákon, ktorý podľa kritikov diskriminuje sexuálne menšiny. EK, ktorá predmetný zákon považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTQI+, spustila voči Maďarsku v tejto záležitosti právne konanie.

Šéf úradu vlády označil prejav Von der Leyenovej za obrovské sklamanie a dodal, že predsedníčka EK nenavrhla žiadne riešenie na zastavenie prepadu Európy vo svete.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prednáša prejav o stave únie v stredu 15. septembra 2021 v Európskom parlamente v Štrasburgu.
Foto: TASR/AP


"Je neprijateľné, že EK hovorí o úspešnom riešení krízy, pričom sa k zdrojom EÚ na obnovu po pandémii koronavírusu dostanú iba niektoré členské krajiny," podčiarkol Gulyás, podľa ktorého takáto situácia deformuje súťaž v rámci Únie.

EK bude brániť ľudské práva aj za cenu právnych konaní. Upozornila na to okrem iného v stredu predsedníčka EK v rámci svojej správy o stave Únie, ktorú predniesla pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

EÚ je odhodlaná pomáhať pobaltským krajinám v ich spore s Bieloruskom, ktoré cielene zneužíva ľudské práva a nelegálnu migráciu v snahe destabilizovať Európu. V širšom kontexte však Únia musí posilniť schengenský priestor a zabezpečiť ochranu svojich vonkajších hraníc. "Tu však musíme mať spoločnú reč ohľadom riadenia migrácie," odkázala šéfka eurokomisie. Pripomenula, že nový pakt pre migráciu a azyl, ktorý pripravil jej tím, dáva priestor na riešenie mnohých situácií, zatiaľ však členské štáty v tejto oblasti dosiahli slabý pokrok.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)